10/04/2022
 

Dit had niemand verwacht

"Ik ben zelf in een soort tunnelvisie beland"

Het woord 'uniek' hebben we de afgelopen weken al vaker moeten gebruiken. Voor de onverwachte terugkeer van Jens bijvoorbeeld of het spijtige vertrek van Nele na haar blessure. En de afloop van aflevering 4 werd er alweer een die niemand had kunnen voorspellen. Voor het eerst in de geschiedenis van het spel zal De Mol tijdens het seizoen de fakkel namelijk doorgeven aan een opvolger.

Naar eigen zeggen begon alles met een verspreking van Philippe tijdens de tweede nacht. "Ik was aan het slapen en droomde over de cactusproef waar er geld in de pot was gebracht", zegt hij. "Ineens maakt Bert me wakker: 'Je hebt in je slaap gepraat. Je weet toch wat je gezegd hebt?' ... het enige wat ik toen hoopte was dat het niet was waarover ik pas gedroomd had, maar Bert herhaalde letterlijk mijn woorden 'oh nee 3000 euro erin, ik heb het verbrod'. Je kan je perfect voorbereiden als Mol, maar als er één ding is wat je niet kan controleren is het je slaap. Je deelt tijdens het spel niet altijd de kamer met dezelfde personen, en ik wou dit geen tweede keer meemaken. Ik bleef wakker en durfde nog amper slapen. Op een gegeven moment heb ik zelfs een dutje proberen doen op het toilet, omdat ik de kamer deelde met een oppervlakkige slaper"

Het gebrek aan slaap zorgde er ook voor dat De Mol niet meer in topvorm was tijdens de opdrachten. "Het maakt dat je ook in het spel bang bent om nog fouten te maken", zegt hij. "Ik dacht 'Ik heb het verklapt, en nu staat het in grote letters op mijn hoofd', waardoor ik mij ook constant verdacht voelde. Daarin ben ik zelf in een soort tunnelvisie beland. Als je in je eigen hoofd zit te malen dan lukt het niet meer. De rol van Mol is topsport en je moet gewoon scherp staan, je mag geen seconde te laat zijn met een opmerking of bij de keuze van wie in welke positie staat bijvoorbeeld. Het was bovendien een hele sterke groep die er voor ging en veel met elkaar deelde. Op een gegeven moment voelde ik voor mezelf dat het vat af was, zoals ze bij ons zeggen. Ik kreeg op het einde letterlijk bijna geen nagel meer ingeklopt. De laatste energie die nog in mijn lijf zat was er uit.

”Als je in je eigen hoofd zit te malen dan lukt het niet meer. De rol van Mol is topsport en je moet gewoon scherp staan."

Philippe, De Mol

De makers zagen het gebeuren, maar hadden een ander zicht op de prestaties van hun Mol. "Wij hebben in de eerste 2 afleveringen op geen enkele manier beleefd wat Philippe heeft beleefd", zegt Gilles. "Hij voelde zichzelf ongelooflijk verdacht maar dat klopte gewoon niet. Wij waren in de wolken over zijn prestaties en hij deed eigenlijk perfect wat hij moest doen. De roosjes van de taart halen was bijvoorbeeld een zeer doordachte actie die ervoor zorgde dat er dadelijk geld verloren ging, en op een gegeven moment beslist hij om eieren te laten vallen op zo'n manier dat zelfs elke cameraman dacht dat het door de wind kwam. Dat zijn een perfecte molacties. Door één simpel dominosteentje kreeg hij volledige impact op het verloop van een proef."

”Wij waren in de wolken over zijn prestaties en hij deed eigenlijk perfect wat hij moest doen."

Gilles De Coster, presentator

En toch dacht De Mol zelf daar anders over. "We zagen dat de twijfel zich begon te installeren in Philippe zijn overtuiging", aldus Gilles. "Op zich is dat niet zo uitzonderlijk. In de geschiedenis van het programma hebben de sterkste mollen allemaal dat momentje gehad, maar de tunnelvisie van Philippe is erger geworden in aflevering 3 waar wij hem echt zagen afzien. Erg om te zien van onze kant, want dat is niet wat je wenst voor je kandidaten en bij uitstek niet voor je Mol. De gezondheid is een rode lijn waar wij nooit over gaan natuurlijk. Hij had het zo moeilijk dat het niet meer te verantwoorden was." En zo volgde een hartverscheurende en moeilijke keuze, maar tegelijk ook een evidente."

Philippe was ondertussen vanuit zijn tunnel tot dezelfde conclusie gekomen. "Ik werk zelf in de gezondheidssector", zegt hij. "Als je een marathon aan het lopen bent en vijf kilometer voor de meet krijg je een kramp dan kruip je, maar als je in de helft al met een kramp zit waardoor je niet meer kan dan loop je hem niet uit. Je geeft alles en vecht tot de laatste snik, maar als het niet meer gaat dan is het beter om in het midden samen de keuze te maken. Als je dan nog doorgaat en de gezondheid laat het tegen aflevering 7 afweten dan zijn er geen potten meer te redden. Ik heb gekozen en het ego is minder belangrijk dan de gezondheid."

"Philippe kan vijf marathons achter elkaar lopen, en dat meen ik, maar als die kramp er is dan is ze er", voegt Gilles eraan toe. "Dit is het moedigste wat een mol ooit gedaan heeft. Dit is echt je ego opzij schuiven. In de afgelopen maanden hebben we hierover vaak samen gepraat, maar in the end is gezondheid de rode lijn. En zo zijn we op dit vreemde punt aanbelandt, een heel kwetsbaar moment in de reeks. Ik denk dat we absoluut de juiste keuze hebben gemaakt. Vooraf met Philippe als Mol, maar ook ginder in aflevering 4 om samen tot het besluit te komen dat het genoeg was."

Oprecht respect voor je moedige keuze Philippe. Wij draaien volgende week een bladzijde in ons molboekje om. Één kandidaat is namelijk van kamp veranderd en neemt vanaf dan de fakkel over. Wie Philippe in het vizier had krijgt meteen de kans om dit jaar niet één maar twee saboteurs te ontmaskeren. Hoe dan ook heel wat om te bespreken op op ons molforum

 

Poll - Wie is De Mol?
Forum - laatste updates