09/05/2021
 

De Mol 2021 is ontmaskerd

"leuk om met mensen hun voeten te rammelen"

Alles hat ein Ende. Na weken speuren kunnen we eindelijk met zekerheid zeggen wie dit seizoen de opdrachten met duitse pĆ¼nktlichkeit in de war stuurde: Lennart! De meest onverdachte mol ooit bij de kandidaten in het spel, en daardoor ook eentje die steeds brutaler kon te werk gaan in het saboteren van de opdrachten. Zo zal hij ongetwijfeld nog een tijdje herinnerd worden als mol die het lef had om voor de ogen van iedereen 10.000 euro uit de pot te spelen voor een vrijstelling die hij eigenlijk niet nodig had.

"Het feit dat ik daarmee wegkwam vind ik nog altijd ongelooflijk, maar ik ben er wel enorm trots op", zegt Lennart ons na zijn ontmaskering. "Dat is ook de sabotage waar ik een hele reeks naar heb opgebouwd. Ik heb me de ganse reeks als sympathieke te vertrouwen kempenaar opgesteld, wat ik normaal ook ben, en dat lukte blijkbaar heel goed. Ik had zo'n actie nooit kunnen doen als er kandidaten mijn richting uitkeken, maar werd zodanig vertrouwd dat ik daar egoĆÆstisch ben geweest. Tegen het advies van de productie in"

En bovenop een meesterlijk brutale mol was er ook nog de groep natuurlijk die soms een handje toestak om de groepspot laag te houden. "Bij de domino-opdracht heeft de flipper wel geholpen natuurlijk", lacht Lennart. "Het is zeker niet zo dat ik de kandidaten op zo'n momenten heb tegengehouden. Ik heb er soms nog een schepje bovenop gedaan. Af en toe moest ik van de productie wat geld ophalen maar dat voelde gewoon heel slecht (lacht)"

"Af en toe moest ik van de productie wat geld ophalen maar dat voelde gewoon heel slecht (lacht)"

Lennart, De Mol 2021

Na maanden zwijgen is de onthulling vanavond ongetwijfeld een opluchting voor de kersverse mol. "Ik zat bijna te janken op mijn stoel van emoties door de druk die van mijn schouders valt", zegt hij. "De Mol spelen was het avontuur van mijn leven. Ik ben al heel mn leven een deugniet en vind het heel leuk om met de mensen hun voeten te rammelen. Met lachen en humor bereik je heel veel, en zo sta ik ook in het leven en mijn opdracht als opvoeder."

Bij vele polls stond Sven bovenaan, maar onder de doorgaans doorwinterde speurders op ons molforum werd Lennart uiteindelijk wel hoofdverdachte nummer Ć©Ć©n.

"Ik heb niet snel stress maar werd in het begin bijvoorbeeld vrij snel verdacht omdat ik een axolotl heb wat ook ineens een molsalamander blijkt te zijn. Dat wist ik zelfs niet. Half vlaanderen verdacht mij dus al meteen om de foute reden" Het feit dat hij geen kostuum mee had voor de finale maakte hem dan weer net minder verdacht. "Ik had gewoon geen kostuum voor ik vertrok", legt Lennart uit. "Maar uit schrik dat mijn omgeving me zou doorhebben durfde ik natuurlijk vlak voor de reeks ook geen kostuum meer te gaan halen. Gelukkig was ijdele Sven daar in Berlijn om me te helpen"

"Ik durfde vlak voor de reeks geen kostuum meer te gaan halen. Gelukkig was ijdele Sven daar om me te helpen"

Lennart, De Mol 2021

"Hij zou daar anders schoon gestaan hebben", pikt Sven in. De verliezend finalist is vooral dankbaar voor het hele avontuur. "Als ik de beelden terugzie moet ik toegeven dat ik er week en emotioneel van word. Niet omdat ik verloren ben, maar omdat ik het allemaal heb mogen meemaken. Je kan niet beschrijven wat het doet met een mens om aan dit spel te mogen meedoen. Proficiat aan Annelotte alleszins, en chapeau voor Lennart want ik denk dat we hier met zowat de strafste mol uit de molgeschiedenis zitten."

Of hij ook graag zelf De Mol was geweest? "Ik dacht een tijdje dat ik zelf de mol wĆ”s!", lacht hij. "En ik had die rol ook graag gespeeld. Of ik het goed zou kunnen is nog iets anders natuurlijk. Ik heb nooit bewust gemold, wel bewust geklungeld maar dat is iets anders" Zoals bij de klokkenproef bijvoorbeeld? "Daar heb ik inderdaad veel reacties op gekregen, maar dat was eigenlijk een heel specifieke situatie die ik toch even wil rechtzetten. Je moet weten dat die klokkenwinkel werd uitgebaat door een koppel van 85 jaar met zo'n oude schort aan, heel bedreven in hun vak. Die cameramensen, het geluid... dat overviel hen ook allemaal en ze moesten het gewoon ondergaan. Telkens als ik ze tijdens die proef stoĆÆcijns zag zitten op hun stoel kon ik gewoon niet meer van het lachen" En wat met het feit dat hij bij de bomproef zo resoluut zijn plaats aan tafel koos? "Dat is toch ook gewoon de beste plaats om te zitten voor een diner met vrienden? Je hebt meteen het beste overzicht aan de tafel."

"Ik heb nooit bewust gemold, wel bewust geklungeld maar dat is iets anders"

Sven, Verliezend finalist

En zo raken kijkers soms om verkeerde redenen op een bepaald molspoor. Wie uiteindelijk wel nipt op het juiste spoor kwam was Annelotte. Zij besloot amper 10 minuten voor de test om toch haar pijlen op Lennart te richten, en gaat uiteindelijk met de groepspot van 18.240 euro naar huis.

"Lennart is voor mij de echte winnaar van dit spel, en ik heb gewoon toevallig geld mee naar huis gekregen", relativeert ze na afloop van de finale. "Ik denk dat Sven en ik eerlijk moeten zijn dat we ook door wat toeval in de finale zijn beland. Ik heb een paar keer met Philip en Sven een opdracht proberen spelen, en toen ik Sven op een bepaald moment iets onmols zag doen ben ik op dat moment volop mee in de Philip tunnel gestapt. Het dringt nu soms nog niet door dat Lennart De Mol was. Het was een topervaring met superleuke mensen om het avontuur mee te delen. Mijn hart brak elke keer als er iemand wegging, maar ik ben heel blij dat ik met deze twee geƫindigd ben. Ook al waren het niet de mensen met wie ik me vooraf de finale had ingebeeld"

"Lennart is voor mij de echte winnaar van dit spel, en ik heb gewoon toevallig geld mee naar huis gekregen"

Annelotte, winnares

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar welke plannen de winnares heeft met de groepspot.

"We zijn sowieso met de finalisten samen aan het bekijken om een goed doel te steunen, en ook om eens een feest te geven natuurlijk. Het zal een buitenbarbecue worden. Goedkoper dan ā€˜The Janeā€™ dat wel, want danzij Lennart kan dat niet meer (lacht)" En een cadeautje voor Isidoor misschien? "Die heeft mij al als baas gekregen", lacht Annelotte. Hij is nu al een rotverwend beest. We hebben in het begin allebei wat aanpassingstijd nodig gehad. Ik had voordien geen hond en Isidoor kwam uit een kennel dus had niet veel huisdiermanieren, maar ondertussen kan ik mij geen leven meer zonder die hond inbeelden"

Een extra hoofdprijs er bovenop dus voor Annelotte. En voor ons als speurders zijn er na deze finale ook nog enkele extraatjes. Op onze videopagina kan je alvast een interview terugvinden met elk van de 3 finalisten, en volgende week krijgen we op Play4 nog een allerlaatste aflevering voor dit seizoen. Daarin zien we hoe Lennart te werk ging, en komen alle molsabotages en hints eindelijk aan het licht. We schrijven alvast in ons molboekje: zondagavond om 19u55

Voor een uitgebreide nabespreking van de finale met andere molfans Ć©Ć©n adres ons molforum

Poll - Wie is De Mol?
Forum - laatste updates