02/05/2021
 

De finalisten zijn bekend

maar ze hebben geen idee wie De Mol is

Opnieuw een primeur in de molgeschiedenis vanavond, want het laatste rode scherm werd dit seizoen op zijn zachtst uitgedrukt een verrassing van formaat. Vlak voor de finale werden alle kandidaten namelijk bruusk uit hun moltunnel geschud. Niet enkel de afvaller die de finale net niet haalde, maar ook de beide finalisten die vlak voor de eindmeet hun hoofdverdachte naar huis zagen vertrekken. Behalve de saboteur zelf weet voorlopig dus niemand wie De Mol is.

"Een unieke situatie", aldus Gilles De Coster. "Nooit eerder moesten de finalisten in de finale zélf nog uitvissen wie de mol is. Dat hadden we nog niet meegemaakt: het spel blijft ons als makers dus ook verrassen. We maken ons op voor een heel speciale finale, waarin de finalisten meer dan ooit naar elkaar zullen loeren. Want alles wat ze tot nu toe dachten te weten… is fout. En ze hebben echt niet veel tijd meer om de enige échte mol te ontmaskeren."

"Een unieke situatie. Nooit eerder moesten de finalisten in de finale zélf nog uitvissen wie de mol is"

Gilles De Coster, presentator

En ook hoofdverdachte Philip was verbaasd over deze wending in het spel. "Dat was een verrassing van formaat", zegt hij ons. "Ik ben volledig maar dan ook vollédig in de war. Dat er misschien enkele van de eerdere afvallers hun pijlen op mij hadden gericht daar had ik een vermoeden van, maar dat alle drie de finalisten in mij de mol zagen? Ik was eerlijk gezegd verbijsterd…. Hun hoofdverdachte is naar nu huis en dat net voor de finale. Ze moeten helemaal van nul beginnen in hun zoektocht. Wat een spanning!"

Minder dan 1 op 10 van de molspeurders op ons forum zag in Philip een geloofwaardige mol, maar waarom was hij dan wel zo verdacht in de groep? "De enige verklaring die ik kan bedenken is dat ze in mij geen geloofwaardige mol zagen, om me dan nét om die reden wél te gaan verdenken", aldus Philip. "Een soort van omgekeerde psychologie. Het is zeker niet zo dat ik mezelf als schaduwmol heb gedragen. Ik ben wel van de onhandigere soort, dus ook dat heeft er zeker toe bijgedragen. En ja natuurlijk heb ik in de DDR-dossiers gekeken. Wie zou dit niet doen vlak voor de finale? In die dossiers stonden de antwoorden op enkele vragen van de eliminatietest, maar daar hebt je natuurlijk alleen wat aan als je de juiste verdachte voor ogen hebt. Zo niet zijn je antwoorden even fout als die van de rest. Omdat Jasmien die avond naar huis moest bleef ik natuurlijk denken dat ik op het juiste spoor zat. Maar, dat was dus grote overmoed in plaats van een scherp inzicht in de menselijke natuur…"

De moldossiers werden uiteindelijk een aanslag op de groepspot, en niet alleen door de actie van Philip. "Mijn gevoel was dat Lennart, net zoals mij, het spel toen keihard speelde. Ik had mijn ‘Leerdammer-eed’ gebroken en hij heeft keihard de groepspot leeggehaald. Ik begrijp hem echt. Dit zijn voor mij twee gelijkwaardige acties die op dat moment in het spel logisch zijn. De finale lonkte immers. Bij mij kwam dit dus helemaal niet hard aan. Ik zat nooit in het spel om veel geld te verdienen, wel om zo lang mogelijk mee te kunnen spelen. Ik heb traantjes gelaten toen ik net voor de finale het spel moest verlaten. En die hadden absoluut niets te maken met winnen of verliezen. Die hadden 100% te maken met het feit dat ik die superfijne mensen na meer dan twee weken intensief samenzijn moest verlaten. Elke dag dat ik kon meedoen was een feest voor me. Het spelplezier heeft altijd de bovenhand gehaald op 'het winnen'. Tot en met die knotsgekke opdracht in centrum Berlijn. Aan alle vijftigplussers: niet twijfelen om je in te schrijven. Het is zelfs een voordeel want door die levenservaring kan je volgens mij mensen misschien zelfs beter inschatten. Het is nooit te laat om jezelf te smijten!"

"Ik zat nooit in het spel om veel geld te verdienen, wel om zo lang mogelijk mee te kunnen spelen."

Philip, afvaller aflevering 7

En zichzelf smijten heeft Philip duidelijk gedaan. Niet als mol dus, maar wel als gedreven kandidaat. En toch doken er ook voor hem enkele moltheorieën op op ons forum. "De theorie over de groep Alt-J bijvoorbeeld. Je weet wel", zegt Philip "Ik zit op mijn gemak te genieten van Breezeblocks met de ogen dicht in de zon. Als je ALT-J op het toetsenbord intikt krijg je het delta-symbool. Op een vliegtuig in de reeks is dit teken ook te zien. Slim gezien, helaas geen juiste theorie. Ik sta echt wel versteld van de creativiteit van de De Mol-kijkers. Niet enkel is De Mol steengoede TV, het zet zeer velen ook aan om slim op zoek te gaan naar diepere verbanden. Echt fijn om te zien!"

Die hint is er inderdaad eentje om te klasseren, maar de theorieën rond Annelotte, Lennart en Sven kan je misschien wel best nog eens doornemen op ons molforum. Zij spelen volgende week namelijk de wat ongewone finale. Een van hen gaat dan met de groepspot naar huis, en eentje zal zich bekend maken als de saboteur waar we al weken samen naar op zoek zijn... De Mol 2021

Website hosted by