26/04/2020
 

De Mol 2020 is ontmaskerd

"Ik ben heel tevreden en dankbaar"

Het spel is weer gespeeld... de saboteur ontmaskerd. Na weken speuren kunnen we eindelijk met zekerheid antwoorden op de vraag "Wie is De Mol?": Alina! Zij wist voor de blinddoeken in Meteora afgingen al dat ze enkele weken later op een boot in Pachi de finale zou spelen. Daartussen was haar opdracht duidelijk: proeven saboteren en de groep misleiden. Niet evident, want met haar 20 jaar werd Alina de jongste mol ooit.

"Daar denk ik eigenlijk niet over na", antwoordt de kersverse mol wanneer we vragen of ze daar zelf heeft bij stilgestaan. "Leeftijd is maar een cijfer, en het was dus zeker geen reden om te twijfelen toen ze me vroegen om De Mol te zijn. Ik had er vooraf wel op gehoopt en over gedroomd, maar was uiteraard verrast. De dag dat die officiƫle vraag kwam... dat was ongeloof, gevolgd door pure euforie. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld. Met mijn jeugdig enthousiasme en vrolijkheid voelde ik me uiteindelijk trouwens snel thuis in de groep, en kwam ik ook nog eens vrij onschuldig over."

"De dag dat die officiƫle vraag kwam... dat was ongeloof, gevolgd door pure euforie."

Alina, De Mol 2020

Doorheen het seizoen gingen de verdenkingen zowat alle kanten op, maar vlak voor de finale had 42% van de mollenjagers op onze site wel een zwaar vermoeden dat Alina toch niet zĆ³ onschuldig was als op het eerste zicht leek.

"Als je als mol alle theorieeƫn online leest krijg je soms wel een hartaanval", lacht ze. "Dan denk je 'dat klopt, en dat klopt', maar uiteindelijk ben ik wel blij dat alle kandidaten er verdacht uitkomen en dat mensen vaak ook gewoon op een verkeerd spoor zaten. Ik ben een heel tevreden en dankbare mol. Dit avontuur was onvergetelijk. Je wordt weer even echt een kind, maar tegelijkertijd moet je al je mensenkennis en ervaring gebruiken om dit spel te spelen. Even weg zijn van de realiteit, jezelf tegenkomen en een zot avontuur beleven... dat wilde ik heel graag meemaken."

Het mooiste moment? De finale aldus Alina. "Toen ik op de brug stond, klaar om te bungeejumpen, kreeg ook ik voor het eerst die video van mijn mama te zien. Die emotie, gevolgd door de kick van de sprong, was een magisch moment. Ook het diner met Jolien was heel bijzonder. Je zit achter dat glas en de zenuwen gieren door je lijf, ook al wist ik dat ze me niet kon zien. Het voelde als een spannende en leuke grap uithalen"

"Als je als mol alle theorieeƫn online leest krijg je soms wel een hartaanval"

Alina, De Mol 2020

Maar er waren ook moeilijke momenten voor de mol. "De calorieproef was absoluut de moeilijkste", zegt ze. "De groep bleek gewoon veel sterker te zijn. En iedereen gaf zich tot het uiterste, en ik maar proberen te zweten zonder al te veel te doen. Je doet uiteindelijk veel dingen tegen je natuur in, en dat is op sommige momenten wel zwaar. Je leeft met iedereen samen en je hebt de kandidaten graag, maar je moet ze zo sturen op een manier dat ze op een verkeerd pad geraken en naar huis moeten. En dat doet soms pijn."

Iemand die duidelijk niet op het verkeerde pad te brengen was is Jolien. Zij kon De Mol ontmaskeren en gaat met de groepspot van 22.835 euro naar huis

"In de eerste aflevering heb ik nochtans in mijn boekje geschreven dat ik totaal nog geen idee had van mijn mol, maar zeker niet Alina", zegt Jolien. "Ik had haar gevraagd: 'jij bent de mol toch niet?' en ze zei zo overtuigend 'maar nee gij' dat ik dacht: 'die kan ik afschrijven'. In aflevering twee is die mening gelukkig veranderd en stond ze weer op mijn radar. Het is moeilijk om echt een moment te prikken, maar is was pas echt op mijn hoede toen ze Dorien en mij liet armworstelen met de reus. Zeker na het vertrek van Bruno bleef dat door mijn hoofd spoken. Vanaf dat moment heb ik redelijk wat antwoorden op haar ingezet. Ik heb heel lang niet willen geloven dat Alina de mol was, maar na elke eliminatie schreef ik alle gestelde vragen en mijn antwoorden op in mijn boekje. Zo kon ik uitrekenen, door alle overlappingen, hoeveel vragen ik op elke kandidaat had ingevuld. Naargelang er kandidaten uitvielen, was het snel duidelijk dat ik Alina best heel goed in de gaten moest houden."

"Naargelang er kandidaten uitvielen, was het snel duidelijk dat ik Alina best heel goed in de gaten moest houden"

Jolien, Winnares

Over gaten gesproken, hoe zat dat eigenlijk met die gaten in je stoel bij de eliminaties Jolien? Op ons molforum werd daar druk over gespeculeerd.

"Ja juist, die drie gaten. Dat kwam eigenlijk gewoon omdat Dorien in aflevering 2 had opgemerkt dat die stoelen vrij wankel waren", lacht Jolien. "Ik zat toen net op een keigoeie stoel en iedere aflevering opnieuw heb ik dus wel bewust diezelfde eruit gekozen. Ik dacht: 'Ik ga hier niet door een stoel zakken, dat is kei genant'

Weer een mysterie opgehelderd, waarvoor dank Jolien. Maar ook Bart, die net naast de overwinning greep, is blijkbaar goed op de hoogte van alle theorieƫn op ons wieisdemol.be forum

"Ik moet zeggen... dat forum is ge-wel-dig", zegt hij enthousiast. "Ik heb echt alles gelezen en het was gewoon de max. Je leest soms dingen die er zo boenk opzitten dat je begint te denken dat ze door mensen van de productie zijn geschreven, maar daarnaast ook gewoon belachelijke theorieƫn natuurlijk. (lacht) En dat is er net zo tof aan. Zo stond er ergens dat als je alle cijfers op de wikipedia pagina van Tourinnes-la-Grosse, waar ik woon, optelt dat je dan exact op 10200 uitkomt. Het bedrag van mijn vrijstelling. Ik dacht 'dat kan toch niet!'... maar zoiets vond ik bijvoorbeeld ook geweldig om te lezen."

"Ik moet zeggen... dat forum is ge-wel-dig. Ik heb echt alles gelezen en het was gewoon de max."

Bart, Verliezend finalist

De hints richting Bart kunnen ondertussen trouwens allemaal de prullenbak in, want de enige echte mol bleek natuurlijk Alina te zijn.

"Vanaf de paparazzi proef ben ik Alina in het oog beginnen houden", aldus Bart. "Ze werd heel zenuwachtig toen ik plots in het cafƩ bij Willy Sommers ging zitten, want ook de vriendin van Salim was daar aan het opdienen. Ik voelde dat ze daar zo snel mogelijk weg wou en dat vond ik wel erg verdacht. En toen haar auto de dag erna in de 0-zone terecht kwam was dat wel een extra element dat mij in haar richting deed kijken." Ook Bart zat dus op het juiste spoor, maar in de finale bleek Jolien toch sterker. "Dat was heel even vervelend, omdat je als finalekandidaat uiteraard wilt winnen. Maar vrijwel onmiddellijk kwam ook het besef dat je als ƩƩn van 14.000 ingeschreven kandidaten De Mol hebt mogen meespelen, je de drie volle weken hebt kunnen meemaken en uiteindelijk ook de juiste mol gevonden hebt . Dus ongelukkig kan je daar niet van worden."

Klopt Bart, en waar wij dan weer niet ongelukkig van worden is dat het seizoen van De Mol nog niet helemaal is afgelopen. Volgende week volgt er natuurlijk nog een laatste aflevering waarin alle molsabotages en hints aan het licht zullen komen. We schrijven alvast in ons molboekje: zondagavond omstreeks 20u op VIER

Poll - Wie is De Mol?
Forum - laatste updates