10/05/2019

Het seizoen loopt op zijn einde

"De Mol was dit jaar op een ander niveau te zoeken"

Wie is De Mol? De vraag die ons 9 weken lang in de ban hield werd afgelopen zondag beantwoord. Bijna 1.250.000 Vlamingen zagen Elisabet langzaam doorheen de rook verschijnen, en keken De Mol eindelijk recht in de ogen. De ontknoping van alweer een schitterende reeks waar ook presentator Gilles De Coster trots op terugkijkt.

"Echt heel trots!", zegt Gilles ons enthousiast. "Door De Mol niet vooraf aan te duiden hebben we een groot risico genomen met het concept. We hebben iets gedaan wat een hele andere reeks heeft opgeleverd en dat maakt me blij. Het gaf het programma een heel andere dynamiek en kijkervaring. We hebben daar bij de opnames veel werk mee gehad en weinig door geslapen, maar als ik zie hoe het onthaald wordt en hoe blij we zelf zijn met elke aflevering... dan ben ik écht trots en dankbaar. Elisabet is veruit de persoon die de moeilijkste opdracht heeft gekregen. De opdrachten van Pieter, Eline, Gilles en daarvoor Marc, Hugo en Magda waren heel moeilijk maar wel doordacht. Zij konden vooraf een aantal lijnen uitzetten. Elisabet heeft het allemaal over zich heen gekregen. Ze moest veel improvisatietalent hebben en ongelooflijk veel informatie verwerken op korte tijd. Het feit dat ze dat op zo'n briljante manier heeft gedaan maakt dat mijn respect voor haar gigantisch is."

"Het feit dat Elisabet dat op zo'n briljante manier heeft gedaan maakt dat mijn respect voor haar gigantisch is."

Gilles De Coster, presentator

En met een Mol die amper gebrieft is en vaak improviseert, moesten we volgens de presentator ook als kijker op een andere manier op zoek naar de saboteur.

"Mensen zochten het vaak heel ver. Er was zelfs geen enkel moment om bijvoorbeeld aan Bas te zeggen 'Doe eens een konijn na met uw vinger'. Dat soort dingen konden gewoon niet. Over 'Bas gekozen' schreef ik al in mijn post op het forum, maar als je de reeks kent weet je ook dat we zo'n hint niet in de eerste aflevering zouden steken. Het lag dus gewoon aan de gebrekkige dictie van de heer presentator", lacht Gilles.

"De Mol was dit jaar op een ander niveau te zoeken. Als kijker moest je eigenlijk denken 'Als je de briefing 's nachts om 3u hebt gekregen van een zotte presentator en een redacteur met een smartphone, wat kan je dan saboteren?'. Dan kan je bij je eerste opdracht ofwel torens laten omvallen, ofwel het recept om zeep helpen. Maar dat laatste was moeilijk natuurlijk, omdat Kaat en Bas het al volledig verknald hadden. (lacht) Een toren die omvalt is een toren die omvalt, je hebt het allemaal kunnen zien het zat gewoon in de aflevering. Soms waren het dus echt kleine sabotages, soms zat het in medekandidaten bespelen door een rol te spelen. Af en toe ook heel doordachte dingen, en soms mislukken sabotages ook. Dat ga je ook zien in de aflevering van zondag."

Zo was er bijvoorbeeld de opdracht met de scheepsraadsels die er vrij complex uitzag, en waarbij je als kijker het idee had dat ze praktisch onmogelijk zou zijn met een Mol in de groep.

"Ja, en toch is het ze allemaal samen gelukt", zegt Gilles. "Soms mislukken sabotages dus, maar dat is goed voor de reeks en de groep. Het laat ineens ook zien wat een straffe groep het was. Bij die opdracht werd Elisabet gewoon vlak ervoor gebrieft op het strand. Ze heeft de opdracht vertraagd in de kajuit en fouten gemaakt bij de raadsels. Alleen Bruno en de rest waren te hard op dreef. Op een gegeven moment merk je als Mol dat het gaat lukken, en dan moet je meedoen natuurlijk. Ik vind het ook niet erg dat er dit jaar meer geld in de pot zat. Dat is echt logisch en past in het verhaal. Het is dus volledig gelopen zoals ik had gehoopt."

"Op een gegeven moment merk je als Mol dat het gaat lukken, en dan moet je meedoen natuurlijk."

Gilles De Coster, presentator

De inschrijvingen voor een nieuwe reeks zijn ondertussen geopend, want De Mol komt terug in 2020. Of De Mol dan wel vooraf zal ingelicht worden weten we niet, maar ongetwijfeld hebben de makers dan opnieuw enkele onverwachte wendingen in petto.

"We willen altijd voldoende verschillen van wat we het jaar voordien gedaan hebben", zegt Gilles. "Maar er zijn natuurlijk wel dingen die ondoenbaar zijn. Twee mollen bijvoorbeeld. Dat gaat gewoon niet. Je stuit dan op een aantal praktische problemen zoals het aanduiden van de afvaller. Omdat het gewoon zo goed in elkaar zit gaan we aan het grondconcept dus nooit rammelen, en dat hebben we eigenlijk dit jaar ook niet gedaan. Je had 9 kandidaten en een Mol, alleen hebben wij die voor de ogen van iedereen gekozen. Vanaf dan was het een reeks zoals alle andere, maar wel eentje die daardoor een aantal extra lagen kreeg. De Mol blijft een cocktail van een ongelooflijk goed concept, goede kandidaten, goede opdrachten, goed land, goede montage..."

En wij vullen het met plezier aan, Gilles: een goede presentator.

De finale hebben we achter de rug, maar hier kijken we al minstens even hard uit naar de allerlaatste aflevering die zondagavond om 20u00 te zien zal zijn op VIER. Daarin komen we te weten hoe er uit tien mogelijke mollen uiteindelijk ééntje werd geselecteerd, en zien we hoe Elisabet wekenlang te werk is gegaan.

© VIER - https://www.vier.be

Poll - Wie is De Mol?
Forum - laatste updates