05/05/2019

De Mol is ontmaskerd

"Je voelt je achtervolgd. Er wordt op je gejaagd."

De Mol is ontmaskerd. Na weken speuren weten we eindelijk welke deelnemer dit jaar in Vietnam tot Mol werd gebombardeerd: Elisabet! Zij kreeg in aflevering 1 de hoofdrol toevertrouwd, en moest sindsdien de groep niet meer helpen bij de opdrachten maar tegenwerken om de groepspot zo laag mogelijk te houden. Een moeilijke opdracht die toch eventjes moest bezinken bij de kersvers gekozen Mol.

"In het busje na die selectie dacht ik 'Oh nee, ik moet hier drie weken gaan liegen... nonstop' ", zegt Elisabet ons na de ontknoping. "Ikzelf ben heel competitief, maar als kandidate zou ik echt voor het groepsgevoel gaan en mensen motiveren. Als Mol heb ik een rolletje gekozen om me achter te verschuilen: de kandidate die snel bang was, niks wou en speelde om zelf het spel winnen. Andere mollen bleven vaak dicht bij zichzelf, maar ik was totaal onvoorbereid dus voor mij was het makkelijker om het op die manier te spelen en zo niet door de mand te vallen."

"In het busje na de selectie dacht ik: Oh nee, ik moet hier drie weken gaan liegen... nonstop"

Elisabet, De Mol 2019

Vanaf de eerste opdracht is De Mol volledig voor haar opdracht gegaan.

"In het begin is het wat aftoetsen maar je wil zeker niet falen als mol. Je kan beter goed beginnen mollen bij de eerste opdrachten als je nog onder de radar zit. Als je dan al een grote groepspot zou verzamelen wordt de druk alleen maar groter. Ik heb het op sommige momenten wel enorm moeilijk gehad. Soms lukken sabotages nu eenmaal niet, en je wil dan graag feedback van hoe je het beter had kunnen doen, maar de briefings zijn zo kort en je kan op dat moment bij niemand terecht."

En het spel stopt volgens Elisabet niet bij de sabotages. "Het grootste spel wordt daarbuiten gespeeld", aldus De Mol. "Wanneer ik op de kamer lag met Eva of Ingrid die me rechtuit zeiden 'jij kan de mol niet zijn'... dan wordt het spel gespeeld. Ik stelde me zo fanatiek als kandidaat op dat mensen het geloofden. En als je hen dan ziet verdwijnen in het spel denk je wel 'Oh fuck ik heb mijn best gedaan als mol, maar de mensen die me vertrouwen liggen er wel uit'. Pas na de bootproef begonnen mensen mij te verdenken, en als ze je richting beginnen uit te kijken is dat wel een heel vervelend gevoel. Je voelt je achtervolgd. Er wordt op je gejaagd."

En het feit dat er ook op ons molforum weer volop werd gejaagd is Elisabet niet ontgaan.

"Dat las ik met veel plezier. Er zaten wel heel vindingrijke theorieën bij. Soms denk je dan als Mol wel 'oei die hebben het al door'. Maar vaak zagen mensen ook hints die er geen waren. De link tussen mijn pinterest en papegaai Polly bijvoorbeeld, mijn geboortedatum die mijn geboortedatum niet was of de link met roze... sorry, maar ik heb gewoon heel veel roze kledij", lacht ze. "Er stonden veel leuke dingen tussen waar ik ook vaak mee gelachen heb".

De sterkste speurder onder de deelnemers bleek Axel te zijn. Hij ontmaskerde uiteindelijk De Mol en mag zich de terechte winnaar van het spel noemen.

"Ik was blijkbaar de eerste die haar op het spoor kwam, en dat vind ik wel een hele eer", zegt Axel ons. "De ochtend van de bootproef hadden we al in de zee gezwommen. Elisabet kwam toen in het water en zei meteen 'oe, vies water, niks voor mij enzovoort'. Als je dan als Mol de posities bij de proef mag kiezen, dan gooi je Elisabet toch in het water zeker? Maar nee wat gebeurt er, ze zit samen met Bruno in de kajuit. Toen dacht ik: 'dit klopt niet'. Maar daarnaast is Kaat ook heel lang op mijn radar gebleven, tot het moment dat zij uit het spel lag. Toen was het voor mij volledig duidelijk."

"Ik was blijkbaar de eerste die haar op het spoor kwam, en dat vind ik wel een hele eer"

Axel, Winnaar De Mol 2019

Aan zijn medefinalist Bas heeft Axel naar eigen zeggen nooit getwijfeld. "Bas kan een blik in zijn ogen hebben waaraan je ziet dat hij liegt. Hij krijgt dan zenuwtrekjes aan zijn ogen en zijn hoofdhuid begint te bewegen. Op de avond van de eerste eliminatie hebben Bas en ik tegen elkaar gezegd 'we zien elkaar in de finale he', om elkaar wat te testen natuurlijk. Op dat moment had hij die blik dus niet, en ik heb hem eigenlijk direct uitgeschakeld. In de finale kwam het op snelheid aan, en ik had het voordeel dat Bas al 2 vrijstellingen had gehad. Hij had dus 2 keer de test niet ingevuld, en er komen altijd vragen terug. Als je die vragen als eens gezien hebt kan je ze makkelijker beantwoorden. Dingen die je de vorige keer niet wist kan je ondertussen nog eens opzoeken. Dat voordeel had ik dus wel."

En inderdaad, Axel vulde de finale eliminatietest het best in en won daarmee de volledige groepspot van €34050. Wat hij ermee gaat doen? "Ik geef graag geld aan ervaringen", zegt hij. "En er is één ding dat ik heel graag wil, en dat is met deze groep van 10 mensen een weekend weg naar een vakantiehuis. Samen weer ontbijten, samen weer slapen. Samen zijn. Dat gevoel wat we hadden in Vietnam en de herinneringen wil ik levendig houden. Dat is iets wat ze ons weer nooit gaan afpakken."

Op die manier zal ook verliezend finalist Bas een beetje mee kunnen genieten van de groepspot, en los daarvan gunt hij Axel ook gewoon de overwinning. "Ik heb de finale mogen spelen met Axel waarmee ik een zeer goeie band had", zegt hij. "Hij heeft heel sterk gespeeld, op een heel andere manier dan ik, en ik gun het hem enorm. Ik ben op geen enkel moment mega jaloers geweest op de prijs."

"Ik vond het trouwens heel opvallend dat mensen mij als een soort wannabe Mol zagen."

Bas, Verliezend finalist

En ook de rol van Mol Elisabet is niet iets waar Bas achteraf gezien jaloers op is. "Toen ik geen misschien scherm kreeg vond ik dat wel een aantal dagen zuur, maar achteraf gezien ben ik blij dat ik De Mol niet was. Ik zou niet willen ruilen. Ik denk dat je als Mol echt een heel sterk karakter moet hebben, en tegen eenzaamheid moet kunnen. Ik zou zelf vaak nood hebben aan een klankbord. Ik vond het trouwens heel opvallend dat mensen mij als een soort wannabe Mol zagen die de dingen probeerde te saboteren. Echt waar, ik heb nooit bewust dingen doen mislukken. Ik ben er altijd 100% voor gegaan, dus alles wat je in de afleveringen ziet is mijn normaal gedrag. Misschien wat verontrustend, maar bon", lacht Bas.

Geen wannabe Mol dus, maar welke sabotages de echte Mol heeft uitgevoerd komen we ongetwijfeld weer te weten in de allerlaatste aflevering van dit seizoen. Volgende week zondagavond omstreeks acht uur op VIER.

Poll - Wie is De Mol?
Forum - laatste updates