Aflevering 3


OPDRACHT 01: Het Luchtkussen

Twee kandidaten worden van de groep gescheiden. De overige zes kandidaten trekken naar een nabijgelegen meer en bepalen welke twee van hen controlefreaks zijn. Deze moeten inschatten hoelang een medekandidaat doet over het oplossen van een raadsel. Ze hebben een klok ter beschikking. Een minuut staat gelijk aan 1000 euro. Om de 10 seconden gaat er 100 euro vanaf; net zolang tot er afgedrukt wordt. De overige vier moeten beurtelings op een gigantisch luchtkussen gaan liggen en dienen hun raadsel op te lossen alvorens de controlefreaks de tijd stilzetten. Wanneer dit gebeurt, springen twee personen op het luchtkussen en wordt de kandidaat de lucht in gekatapulteerd om zo in het meer te belanden. Het gewonnen bedrag kan nadien verdriedubbeld worden als de rollen worden omgekeerd. Wordt het alles of niets?

+ €0 Groepspot: €12500

Verdachte acties:

 • Eline, Davey en Sam slagen er niet in om hun raadsel op te lossen.
 • Hebben Robin en Hans net te lang gewacht om af te drukken? Of waren te snel?
 • Eline kon sneller op de knop drukken.
 • Lijkt het kleiwerk van Hans meer op een mol dan op een pinguïn?
 • Of geeft Robin doelbewust ‘mol’ als antwoord?

OPDRACHT 02: De Museumroof

In het Natuurhistorisch Museum van Kaapstad zijn de twee kandidaten die de vorige proef niet meededen al drie uur in de weer met het optekenen van veiligheidssystemen. Aan hen de taak om hun medespelers via een oortje doorheen het museum gidsen. Zij zitten in een busje en hebben zicht op camerabeelden. Als volleerde dieven moeten de anderen drie voorwerpen stelen: een siersteen (500 euro), een gorillaschedel (1000 euro) en een vaas (1500 euro). Dit zonder opgemerkt te worden door de bewaker, die om de 10 minuten een vaste controleronde maakt, en zonder een alarm te laten aflopen. De groep krijgt exact één uur de tijd.

+ €2000 Groepspot: €14500

Verdachte acties:

 • Annelies is enorm passief deze opdracht, waardoor al het werk op de schouders van Marzena terechtkomt.
 • Zijn Davey en Sam werkelijk beschonken en maken ze daarom zoveel lawaai?
 • Eline vindt dat ze door op haar rug onder bewegingssensoren te bewegen sneller vooruit gaat (maar haar knieën steken daarbij gevaarlijk de hoogte in)
 • Bertrand laat het alarm aflopen door te snel recht te staan.

OPDRACHT 03: Wie is de Afvaller?

Presentator Gilles doet de groep een bril cadeau en zegt dat ze de test gaan maken. “Voor één keer zal je liever laatst dan voorlaatst zijn”, vertelt hij hen. Na het invullen van de twintig meerkeuzevragen over de Mol gaan de spelers één voor één tegenover Gilles zitten met de bril op. Alleen wie deze draagt, kan de kleur van zijn of haar scherm zien. De rest kan slechts de reactie van de kijker gadeslaan. Wie rood krijgt, maakt door de volgende opdracht kans om in het spel te blijven. Aan een tafel in een aangrenzende kamer, moet de groep er achterkomen wie de afvaller is. Slagen ze hierin, dan gaat die persoon meteen naar huis en wordt de pot met 3000 euro gespekt. Duiden ze echter de verkeerde aan, dan verdienen ze niets en moet de persoon met de op-één-na-laagste testscore het spel verlaten.

+ €0 Groepspot: €14500

Verdachte acties:

 • Annelies gedraagt zich vreemd en wordt zo tijdens de stemming foutief als de afvaller aangeduid.
 • Bertrand is plotseling erg zenuwachtig en krijgt zo twee stemmen tegen zich.
 • Zou Hans werkelijk niet meer voor zijn plaats in de groep vechten?
 • Ook Sam en Eline ontvangen elk een stem.
Poll - Wie is De Mol?
Forum - laatste updates